2009. január 18., vasárnap

Day 7.

Most éppen becsípett állapotban írok, de a gondolatok, amik tegnapról maradtak a fejemben, józanok.
Ma bál volt. Táncos mulatság. Végre szocializálódtam. Persze miről beszéltünk volna, ha nem a szexről.
...a dánok nagyon liberálisak.
Tegnap, a túra során elmentünk egy erdő mellett, és ott elmondták, hogy a fák mögött van egy hippi kommuna, és az államtól függetlenül léteznek, de az állam beleegyezésével - valamikor a hippi-korszakban alapították, és meztelenül rohangásztak. És az a vicces, hogy a hippik gyerekei, akiket ott neveltek fel ma visszatérnek a normális életbe.
És meglátogattunk egy múzeumot is, Kirsten Kers múzeumát aki egy híres dán festőnő volt a tizenkilencedik században. Az volt a különleges képessége, hogy belelátott az emberekbe, és csak portrékat festett emiatt. A lényeg pedig, hogy alapított egy múzeumot, abban szellemben, hogy bárki lakhat és alkothat ott, és a mai napig így van ez: ingyen lehet a múzeumban lakni, és alkotni, csak segíteni kell fenntartani. Mármint takarítani, meg ilyesmik.

Aztán ami még ennél is érdekesebb, hogy meglátogattunk egy ún. Volkes Centert, ami az energiáról és az energiagazdálkodásról szólt, és ott volt egy néni, aki igen lelkesen ecsetelte, hogy "that's the future" és hogy Dániának az energiaellátásának 22 százaléka megújuló energiaforrásból táplálkozik. És elmesélte, hogy a szélerőn milyen egyéb megújuló energiaforrások vannak, amik nem zsigerelik ki a gyönyörű Földünket.
Itt Észak-Jüttlandon a legmagasabb egyébként a megújuló energiaforrások használati kvótája: több mint Svédországnak és Angliának és még valamelyik országnak, amire nem emlékszem, együttvéve. És nagyon büszkék rá. És én is büszke lennék a helyükben.
És ha nincs szél, akkor át lehet váltani nap-energiára. Amíg van napunk, addig van elég energiánk mindenre... - érdekes dolog. Igaz, hogy sok pénzbe kerül beszerelni és használni ezeket a megújuló energiaforrásokat, de megéri, mert nem bántjuk a Földet. És lehet még használni biomasszát, ha nincsen se szél, se Nap. És ezeket lehet kombinálva használni.
És képesek átalakítani egy normál autót növényi olajjal működő autóvá, és ugyanannyival tud menni, mint egy benzines, és csak 3000 Koronába kerül az átalakítás.
És amikor ezt meghallottam, azt gondoltam, hogy nekem lesz egy metállila Lamborghini roadsterem, ami növényi olajjal fog működni. Persze Magyarországon nem fogom tudni használni, vagy csak esetleg lehet, hogy addigra igen, de most az állam nem engedélyezi, hogy növényi olajjal működő autók futkossanak az országútjainkon...
...szóval ennyit a liberalizmusról...
És azt is mondta a néni a Volke Centerben, hogy csak el kell határoznunk, hogy ezt választjuk. És nem a nem-megújuló energiaforrást. Mert csak az a kérdés, felújítod-e a házada, vagy inkább beszeerelsz egy szélerőművet a kertbe.
További gondolkodás beli különbségek:
a dánok előbb fogdosnak és utána beszélnek. Mi magyarok előb beszélünk és utána fogdosunk. És ezt ők nem nagyon értik. Én azt mondom, nem is kell éreteni, csak elfogadni kell. És ez majdnem minden esetre igaz.

És a portréim:

Karina from Greenland - I adore her
face. So beautiful and special.













Ephrem from Afrika and Germany
















Jens from Denmark


















Dorka from Hungary in the lighthouse

Nincsenek megjegyzések: