2010. január 8., péntek

Válságország, bajtársiság, boldogság

Válságban az ország.

Barátaim boldog együttélésben sakkoznak, és keserítik szívüket, mert sakkozni kell, hogy a pár férfi tagja állást válthasson. Mert a vendéglátóipar lemenőben van. Hiába  a sok éjszakázás, nincs pénz. Nem éri meg, hogy ilyen keveset találkozzanak, mert nem térül meg a külön töltött idő, semmilyen formában. Így hát a fiú elhatározza, hogy állást vált, mert bár szereti a vendéglátó ipart, de van, amit annál jobban szeret, az pedig a kedvese, kedves bartném, akivel négy éve együtt élnek. Így keresnek, kutatnak. Kitalálják, hogy logisztikába mindig keresnek embereket, így azt kell tanulni. Ámde angol nyelvvizsga nélkül egy tapodtat sem lehet lépni, így hát megindul a sakkozás, hogy ha mindkét iskoláért kell fizetni, akkor kell a mostani esti vendéglátás mellett egy másodállást is keresni, de az csakis délelőtt lehet, és bizonyos összegnél nem fizethet kevesebbet. De ilyen specifikus másodállást nem könnyű találni. Van, hogy nem fix az időbeosztás, az nem jó, mert délután és este iskolába kell majd járnia. Lehetne mondjuk postás, de azzal minimálbért keresne, és csak minden másnap érne haza rendes időben, és akkor még az órabeosztásról nem is tudunk semmit. És azt mondják több napi keresgélés után: „Amíg mi együtt vagyunk, addig semmi baj nem lehet.”

Ez az az összetartás, bajtársiság, amit szüleim és az ő barátaik körében sohasem tapasztaltam. Ez az az összetartás, amit keresek, amire várok én is, amit mostanában, huszonhatévesen kell meglátnom, a Boldog Barátaim között. Merthogy egy másik család is így van.

Az álomcsalád, akik leginkább hasonlítanak a számomra ideális családhoz. Rózsadomb. Negyven milliós lakás, tömörfa burkolatokkal, szekrényekkel. Igényes, gyönyörű, tökéletes helykihasználtságú. Húszmilliónyi adóssággal. A saját vállalkozás nem megy. Így most biztosítási ügynökösködik az ex-diplomata Apuka. Az egész család segít nekik. El akarják adni a lakást és vidékre költözni. Teljesen vidékre. Nyugalomba, saját kerttel, két kutyával, két gyerekkel, egyedi fűtéses házba. És ők is úgy vannak, hogy az mindegy, hogy odakint mi van, mindegy a pénz, mindegy az adósság, mindegy, hogy megcsúsztunk a biznisszel, együtt vagyunk, és szeretjük egymást és boldogok vagyunk.

Csodálat, alázat, odaadás, szelídség, szerénység, kitartás, erő, önbizalom, talpraesettség, szolgálatkészség, szerelem, szeretet, barátság, bajtársiság.

Nincsenek megjegyzések: